< Back

Hoe uw website beveiligen tegen hackers?

December 1, 2014 - 10:39 am

Het aantal Belgische sites dat gehackt wordt, neemt snel toe. “De mediagenieke optredens van de hackersgroepen Anonymous en LulzSec zijn daar niet vreemd aan”, zegt coördinator Christian Van Heurck van het Belgische Computer Emergency Responce Team (CERT.be).

Als de websites www.canvas.bewww.infometeo.bewww.muziekcentrum.bewww.federatiemerchtem.bewww.regiobrugge.be en www.driesmertens.be één ding met elkaar gemeen hebben, dan wel dat ze de voorbije weken het slachtoffer werden van hackers. Sinds de olijke herrieschoppers van LulzSec en Anonymous zich in de kijker werkten, worden er ook in ons land alsmaar meer sites ‘gekraakt’.

Naar aanleiding van de recent verschenen artikels in verschillende belgische publicaties (zoals o.a. bovenstaande welke u HIER verder kan lezen) willen wij u een duidelijker beeld geven hoe u uw website beter kan beveiligen tegen hackers.

Wachtwoord

Zorg er altijd voor dat u een uniek wachtwoord gebruikt voor de login van uw website. Een veilig wachtwoord bestaat uit zowel letters als cijfers, ook een afwisseling van hoofd- en kleine letters is geen overbodige luxe. Om uw wachtwoord helemaal veilig te maken kan u het met diverse leestekens vervolledigen.

Enkel een uniek wachtwoord hebben is uiteraard niet voldoende, zorg er ook voor dat u dit wachtwoord minstens om de 3 maanden verandert. Zo geeft u de hacker geen kans om in te loggen met uw gebruikelijke wachtwoord welke u voor andere websites of forums gebruikt.

Een veilig wachtwoord geldt niet alleen voor de login van uw cms systeem/website, ook uw controle paneel en database kan u best met een veilig wachtwoord beveiligen (Tip: gebruik verschillende wachtwoorden voor uw controle paneel / database en uw website)

Schrijfrechten

Kijk na of uw website niet te veel of juist te weinig schrijfrechten heeft op bepaalde bestanden. Zo wilt u er zeker van zijn dat bij een CMS systeem de config.php niet teveel rechten heeft. Een hacker kan via enkele listige achterwegen zich zo toegang geven tot uw website. Er komt in dit geval dus geen wachtwoord aan te pas!

Updates

Wanneer u gebruik maakt van plugins of cms systemen dient u deze regelmatig up te daten. Vergeet hierbij zeker niet de plugins van uw cms systeem. Ontwikkelaars zijn constant op zoek naar de beveiligingslekken in hun code, ze brengen hiervoor ook heel vaak nieuwe versies uit. Elke plugin of cms systeem die een versie achter staat is een potentiële open deur naar uw website.

Zorg ervoor dat uw joomla, drupal, wordpress of uw normale webhosting veilig is, en geef hackers geen kans om met de gegevens van uw klanten aan de haal te gaan!