Wat gebeurt er wanneer alle IP-adressen op zijn?
< Terug

Wat gebeurt er wanneer alle IP-adressen op zijn?

September 30, 2019 - 3:10 pm
IP

We weten het al sinds de jaren 80: IP-adressen zijn niet onuitputbaar. Maar hoe komt dat en wat moeten we nu doen als alles adressen op zijn? We gaan terug naar de basis en leggen in deze blogpost alles uit wat je moet weten over IP-adressen.

Wat is een IP-adres en hoe werkt het?

Laten we beginnen met de afkorting IP, die staat voor Internet Protocol. Het internetprotocol is een overeenkomst die zegt hoe computers met elkaar kunnen communiceren over een netwerk (zoals het internet bijvoorbeeld).

Elke computer die is aangesloten op het internet heeft een nummer waarmee hij zichtbaar is voor andere computers. Dat nummer is een IP-adres. Je kan dit vergelijken met je thuisadres, dat voor iedereen uniek is.

De IPv4 (IP versie 4, de hedendaagse standaard) gebruikt adressen van 32 bits. Daarmee kan je in totaal 4.294.967.296 combinaties maken (2^32). De adressen worden gescheiden door punten zoals in het volgende voorbeeld, waarbij elke sectie een nummer kan zijn van 0 tot 255.

IP

Tekort

Hoewel 4.294.967.296 adressen al een aardig begin is, blijkt dit vandaag de dag lang niet voldoende . Sinds het einde van de jaren 80 werd opgemerkt dat het internet veel sneller boomde dan geanticipeerd werd. Sindsdien werd geïnvesteerd in een nieuwe technologie: IPv6. Die maakt gebruikt van 128 bits, daarmee kan je tot (zet je even schrap) 340,282,366,920,938,463,463,374,607,431,768,211,456 combinaties maken.

Helaas is IPv6 nog niet overal bruikbaar, wat ervoor zorgt dat iedereen IPv4 blijft gebruiken tot alle IP’s op zijn.

Wat gebeurt er wanneer de IPs op zijn?

Het toezicht en de verdeling van IP-adressen gebeurt door een internationale instelling die IANA heeft. Ze hebben een Europese afdeling die RIPE NCC heet. Op hun website kan je de stand van zaken volgen.

RIPE verdeelt IP-adressen in blokken. Momenteel worden enkel nog blokken van 1024 adressen toegewezen (een /22). Wanneer die zijn opgebruikt zal RIPE verder gaan met blokken van 265 adressen (een /24). Verwacht wordt dat voor het einde van 2019 alle IP’s op zijn. Met ‘op’ bedoelen we dat RIPE geen blokken meer kan toewijzen.

Je kan je wel aanmelden om op de wachtlijst te staan. Kleine blokken worden op die manier herverdeeld wanneer ze terug worden gebracht naar RIPE. Er is echter geen enkele zekerheid over hoe lang je op zo’n wachtlijst moet staan om IP’s te krijgen.

Slapeloze nachten?

Een goede voorbereiding is het halve werk, dus hebben wij bij Interhost Solutions genoeg blokken met IP’s aangekocht zodat wij (en jij!) niet hoeven wakker te liggen van het IP-tekort. We werken ook met IPv6, omdat we verwachten dat die markt zal aangeboord worden wanneer de laatste IPv4 adressen zijn uitgedeeld.

Geen zorgen dus, als klant van Interhost Solutions kan jij op je twee oren slapen.